FOTO: IKWV

Stad Oostende roept op voor meer respect voor strandredders

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toerisme, Veiligheid

Deze ochtend was er een spoedoverleg tussen de redders, het stadsbestuur en de lokale politie. De stad neemt extra maatregelen om de redders te ondersteunen en roept ook iedereen op om alle maatregelen op het strand strikt op te volgen.

Vandaag hingen de reddingsdiensten in Oostende tijdelijk de rode vlag op alle Oostendse stranden. De redders wilden op die manier een signaal geven dat ze meer respect willen voor hun werk. Ze hebben het de afgelopen dagen erg druk gehad met verloren gelopen kinderen en reddingsacties, maar merkten ook dat veel mensen de coronamaatregelen niet naleefden op het strand. Sommige strandgangers hebben geen mondmasker bij en houden onvoldoende afstand, ook ten opzichte van de redders. Er waren ook verschillende gevallen van agressie.

Constructief overleg

Er was meteen overleg tussen de redders, het stadsbestuur en de politie om op zoek te gaan naar oplossingen. In de eerste plaats roept Stad Oostende iedereen uitdrukkelijk op om respect te tonen voor het essentiële werk van de reddingsdiensten en de richtlijnen van de redders strikt na te leven. Het is dankzij het harde werk van de redders dat vele duizenden mensen op zomerdagen kunnen genieten van een aangename dag op het strand en een verfrissende duik in de zee.

De lokale politie verzekerde in dat overleg dat ze steeds klaar staat om de redders bijstand te bieden waar nodig. De strandpolitie is deze zomer dagelijks aanwezig op het strand met vijf agenten en twee strandvoertuigen. Bij eventuele incidenten of onveilige situaties, wordt snel en met de nodige inzet gereageerd, zoals ook bleek gisterenavond.

Op vraag van de redders zal Stad Oostende ook extra leden van het zomerteam inzetten op het strand: zij zullen de redders ondersteunen bij het zoeken naar verloren gelopen kinderen en meehelpen om strandgangers te sensibiliseren rond de mondmaskerplicht, afstand houden en plaatsen waar je niet mag zwemmen. Het zomerteam zal extra verdwaalbandjes helpen uitdelen, op het strand, maar ook aan het station aan de dagjestoeristen die aankomen met de trein.

Stad Oostende vraagt uitdrukkelijk aan iedereen om ook op het strand de coronamaatregelen strikt op te volgen: afstand houden en bij verplaatsingen op het strand een mondmasker dragen. Enkel wie gaat zwemmen, hoeft geen masker te dragen.

Na het constructieve overleg met de stad, hesen de redders rond de middag opnieuw de groene vlag.

Komend weekend: aanmeldingen en extra politie-inzet

Komend weekend wordt er in Oostende opnieuw met aanmeldingen gewerkt, omdat het weekend van 15 augustus traditioneel een druk weekend is aan zee.

Net zoals elk druk weekend in het hoogseizoen, voorziet de Lokale Politie een maximale inzet van het eigen korps, aangevuld met 16 extra manschappen van de Federale Politie en andere zones. Dit jaar is er ook een gezamenlijke hoofdpost van de Politie en de strandredders, zodat er optimaal kan samenwerkt worden. De extra strandpolitie die de hele dag lang op het strand aanwezig is, wordt als positief beoordeeld door de redders. Na de zomer volgt er een evaluatie over de veiligheid op het strand om waar nodig nog verder bij te sturen. Zo wil de stad werk maken van betere aanduiding van alle regels die gelden op het strand.

Help de redders: volg de richtlijnen

Stad Oostende wil die algemene regels ook nu nog eens benadrukken. Als iedereen die richtlijnen volgt, is de veiligheid op het strand gewaarborgd en kunnen de strandredders hun job goed uitoefenen.

  • Ga enkel zwemmen in een bewaakte zone tussen de gele boeien en de beach flags tussen 10u30 en 18u30.
  • Zwem nooit alleen. Zelfs ervaren zwemmers raken soms in moeilijkheden.
  • Blijf weg van strandhoofden golfbrekers, pieren en andere constructies. Ze zijn erg glad door algen en zeewier.
  • Ouders: houd kinderen goed in de gaten, zowel op het strand als in het water. Doe je kinderen een verdwaalbandje om, gratis te verkrijgen bij de redders en het zomerteam. “beachflags” (deze vlaggen worden aan de waterlijn gehouden ter ondersteuning van de gele boeien om de badzone af te bakenen)
  • Ga niet verder zwemmen in zee dan borstdiepte bij groene vlag en niet verder zwemmen dan heupdiepte bij gele vlag.
  • Laat geen afval achter op het strand.

(Foto: IKWV.BE)