Stad Oostende in de bres voor werking dagcentrum vzw Duinhelm

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Structuur en een terugkerend dagelijks ritme zijn een belangrijke houvast voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarom biedt de Oostendse vzw Duinhelm atelierwerking aan in het dagcentrum in de Stuiverstraat. Die locatie is door de coronamaatregelen nu te klein geworden voor de 98 volwassenen met een, voornamelijk verstandelijke, beperking. Stad Oostende biedt hen extra ruimte aan in de ontmoetingscentra zodat de werking kan blijven doorgaan.

Coronamaatregelen maken het mensen met een beperking extra moeilijk: sociale contacten vallen weg, er zijn afstandsregels om rekening mee te houden, mondmaskers en handgel moeten steeds mee. Die maatregelen kunnen een zware impact hebben op hun mentaal welzijn. Voor veel mensen met een verstandelijke beperking helpt het om actief aan de slag te zijn.

In normale omstandigheden gaan in het dagcentrum van vzw Duinhelm dagelijks ongeveer 98 mensen met een beperking aan de slag. Onder begeleiding van een coach maken ze kaarsen, keramieken voorwerpen, wenskaarten en lekkernijen in hun grote keuken. De verschillende producten en artistieke creaties worden te koop aangeboden in het bijhorende winkeltje.

Ademruimte voor vzw Duinhelm

“Corona brengt de werking van het dagcentrum in moeilijkheden: er gelden strenge afstandsregels waardoor de beschikbare werkruimte herverdeeld moest worden. Hierdoor werd de atelierruimte in de Stuiverstraat te klein”, vertelt schepen Hina Bhatti. “Vzw Duinhelm klopte bij de Stad aan met de vraag naar een oplossing.”

De ontmoetingscentra van Stad Oostende bieden een tijdelijke oplossing. Schepen Maxim Donck: “Vanaf maandag 8 februari kan vzw Duinhelm de atelierwerking verspreiden over OC ’t Kasteeltje en OC De Schelpe. Op beide locaties kan een groep van zestien mensen aan de slag onder begeleiding van twee coaches.”

“We zijn blij met deze oplossing”, zegt Saskia Verelst, directeur van vzw Duinhelm. “Door de opsplitsing in kleinere groepen hebben de begeleiders meer tijd voor individuele aandacht voor elk van onze medewerkers.”

Welzijn voor alles

In Ontmoetingscenrum De Schelpe kunnen de medewerkers van vzw Duinhelm terecht voor het creatievere werk, zoals het maken van wenskaarten. In OC ’t Kasteeltje zal het semi-industriële werk georganiseerd worden.

Dankzij de extra locaties kunnen de coaches ook in deze moeilijke tijden de dagdagelijkse werking en structuur voor deze bijzondere medewerkers verzekeren.

“Als Stad zijn we blij dat we een steentje kunnen bijdragen aan hun welzijn”, besluit schepen Hina Bhatti.