Overlast door jongeren aangepakt

Geplaatst op Posted in Stad Oostende

Zwerfvuil, hondenpoep, peuken op de stoep of in een struik… Die vormen van overlast blijven een grote bron van ergernis. Wanneer die veroorzaakt wordt door minderjarigen heerst er vaak een gevoel van straffeloosheid. Dat zorgt voor frustraties en een gevoel van onmacht. Met het UNDO-project pakt het bestuur dit doordacht aan.

Jongeren ouder dan 16 jaar die zich schuldig maken aan zo’n grensoverschrijdend gedrag kunnen niet langer zorgeloos de schouders ophalen. De ouders of verantwoordelijken worden per brief op de hoogte gebracht van hun gedrag. De stad stelt een bemiddelingsaanbod voor en geeft jongeren de kans om de schade die ze hebben veroorzaakt te herstellen. Met andere woorden, jongeren moeten zelf de verantwoordelijkheid opnemen voor de overlast die ze hebben veroorzaakt. Wie niet ingaat op het voorstel moet een GAS-boete betalen van maximaal 175 euro.

De eerste acties in schoolomgevingen, voor en na schooltijd zijn alvast veelbelovend. Het UNDO-project heeft vooral als doel om jongeren te laten nadenken over hun acties en ervoor te zorgen dat ze in de toekomst twee keer zullen nadenken voor ze een blikje of een peuk op de grond werpen. Jongeren begrijpen heus wel dat afval niet op de grond hoort. Op die manier gaan we samen voor een nettere stad!