Oostende overschrijdt alarmdrempel covid-besmettingen: “Hou afstand ook van mensen die je goed kent”

Geplaatst op Posted in Communicatie, Stad Oostende

Oostende kleurt sinds vanmorgen rood in de corona-statistieken. De laatste week kwamen er 18 besmettingen bij, vooral bij de actieve bevolking. Het stadsbestuur roept de Oostendenaars op: “Hou afstand, ook van mensen die je goed kent. Alleen als iedereen de maatregelen naleeft, kunnen we de epidemie onder controle houden.”

Het aantal besmettingen met covid-19 neemt toe in Oostende. Sinds vanmorgen kleurt de stad aan zee rood in de statistieken. De laatste week kwamen er 18 besmettingen bij, waarmee de alarmdrempel van 20 gevallen op 100.000 overschreden wordt.

Besmettingen bij actieve bevolking

De meeste besmettingen gebeuren bij de actieve bevolking. Er is voorlopig immers geen enkele besmetting bij de risicogroep van de 65-plussers. Vooral in familiale en vriendschappelijke kring, lijken veel mensen de laatste tijd een stuk nonchalanter in het naleven van de maatregelen. Ook na het sporten of na het werk is dit het geval.

Stad Oostende zelf neemt geen risico’s. Van zodra er binnen de stadsdiensten ergens een besmetting gemeld wordt, proberen we zoveel mogelijk mensen te laten testen. Zo werden er naar aanleiding van de bijeenkomst van de redders vorige week, meteen tientallen redders opgebeld en getest. Hetzelfde gebeurde na een mogelijke besmetting in een ontmoetingscentrum vandaag, waarbij alle collega’s nog de dag zelf een test ondergaan in het testcentrum.

Met de inzet van vijf covid-coaches zet Stad Oostende ook in op de begeleiding van mensen nadat ze een positieve test aflegden: Oostendenaars worden zo snel mogelijk gecontacteerd, voorbereid op het gesprek met de contactonderzoeker en ondersteund bij de periode van isolatie.

Oproep om maatregelen na te leven

“We vragen alle Oostendenaars om voorzichtig te blijven. Hou afstand, ook van mensen die je goed kent! Iedereen kan drager zijn van dit virus, ook wie geen symptomen vertoont”, benadrukt burgemeester Bart Tommelein.

Oostende heeft deze zomer heel veel mensen ontvangen, maar de cijfers bleven globaal gezien steeds onder controle. Er is nu een opflakkering bij de eigen burgers. “We moeten er allemaal samen alles aan doen om de epidemie onder controle te houden. Laten we elk afzonderlijk onze verantwoordelijkheid nemen en de maatregelen goed naleven. In het belang van iedereen, en zeker ook voor de meest kwetsbaren onder ons” besluit de burgemeester.