Oostende investeert in de toekomst van museumschip Mercator

Geplaatst op Posted in Stad Oostende

Wegens renovatiewerken aan het Zeilschip Mercator dient het schip tegen de kade gelegd te worden van het Jan Piersplein.

Aan boord van de Mercator zullen de laatste week van april werkzaamheden uitgevoerd worden. De ra’s worden verwijderd, net als een groot deel van het tuigage dat zijn levensduur heeft bereikt en moet vernieuwd worden. Daarna start de productie van het nieuwe tuigage en de rondhouten om die in het voorjaar van 2024 terug te plaatsen. Om deze werken uit te voeren zal het zeilschip tegen de kade van het Jan Piersplein gelegd worden. Na de ingrijpende onderhoudswerken aan de Amandine, investeert Stad Oostende dus opnieuw in haar maritiem erfgoed.

Het museumschip Mercator zal in de laatste week van maart aan de kade gelegd worden voor onderhoudswerken. Een exacte datum is afhankelijk van de weersomstandigheden. Eind april zullen de ra’s verwijderd worden. De ra’s zijn de horizontale rondhouten aan de voorste mast. In het voorjaar van 2024 zullen de nieuwe ra’s dan geïnstalleerd kunnen worden en zal het schip opnieuw volledig opgetuigd worden. Leuk weetje: door deze werken zal de Mercator even terugkeren naar zijn oorspronkelijke positie uit 1964.

Voor de renovatie werd gekozen om stalen ra’s in plaats van houten ra’s te plaatsen waardoor de levensduur wordt verlengd van 20 naar 50 jaar. De stalen ra’s hebben exact hetzelfde uitzicht als de huidige houten ra’s en zijn goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. De stalen ra’s zijn ook perfect inzetbaar om het schip onder zeil te brengen, mocht dit ooit opnieuw gebeuren.

Het gaat om de bovenmarsra, bramra, grote giek, grotegaffel, bezaangiek, bezaangaffel en de bramsteng. Ook het volledige touwwerk met blokken zal vernieuwd worden. Alle werken samen worden geraamd op 500.000 euro, waarvoor de stad steun krijgt van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Aan boord van de Mercator kan je de geschiedenis van de driemaster ontdekken. Het is een beschermd monument en wellicht het bekendste schip van België, met elk jaar meer dan zeventigduizend bezoekers.

Burgemeester Bart Tommelein: “Als de Stad aan Zee hechten we zeer veel waarde aan ons maritiem erfgoed. Na de ingrijpende onderhoudswerken van de Amandine, investeren we nu op een duurzame manier in de Mercator, één van de meest iconische landmarks in Oostende. Het schip moet hiervoor zijdelings aan de kade gelegd worden, wat ook de oorspronkelijke positie is van de Mercator.”

Vlaams Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele:“De Mercator is ruim 90 jaar en een icoon van ons Vlaams erfgoed. Het is een toonbeeld van ons rijk Vlaams maritiem verleden. Het is dan ook evident dat de Vlaamse overheid dit monument de wind in de vernieuwde zeilen geeft met financiële steun. Op deze manier dragen we zorg voor de verhalen van Vlaanderen voor de komende generaties.”

Schepen Kurt Claeys: “Als schepen van onroerend erfgoed ben ik heel tevreden dat er terug geïnvesteerd wordt in de toekomst van het Zeilschip Mercator. Het schip herbergt heel veel verhalen en die worden op deze manier levend gehouden voor de vele bezoekers.” 

Projectcoördinator bij Toerisme Oostende vzw, Samuel Lauwers: “Het is noodzakelijk voor het schip dat de rondhouten en het touwwerk vervangen worden. Door de Mercator te draaien is die veel toegankelijker om deze werken uit te voeren. Met medewerking van de haven Mercator Marina, die het dok heeft aangepast om de manoeuvres uit te voeren, de Marine en de stichting MPM, is de beweging mogelijk. Daarnaast willen wij onze sponsors GeoXYZ en Snickers Workwear bedanken voor de samenwerking.”