Nu al 1,2 miljoen extra bomen dankzij lokale besturen

Geplaatst op Posted in Partij

Het Bomencharter is een burgerinitiatief van Jo Maes en werd op korte tijd al ondertekend door 120 lokale besturen. Samen zullen ze maar liefst 1,2 miljoen bomen planten tegen 2024. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers en Vlaamse minister van Energie en Klimaat Zuhal Demir roepen de andere lokale besturen op om het Bomencharter ook te ondertekenen. ‘Op naar één boom per Vlaming!’, klinkt het.

Lokale besturen die het bomencharter ondertekenen gaan een engagement aan om deze legislatuur een bepaald aantal bomen te planten. Het is een initiatief van Jo Maes dat perfect aansluit bij de ambities van de Vlaamse regering. Jo Maes: “Steden en gemeenten kunnen het bomencharter pas ondertekenen na een goedkeuring op de gemeenteraad en het schepencollege. Het gaat dus telkens om concrete engagementen en concrete plannen”

Op korte tijd werd het bomencharter al ondertekend door 121 lokale besturen die samen het engagement aangaan om in totaal 1,2 miljoen extra bomen te planten. Stad Gent spant de kroon met 150.000 bomen, gevolgd door Oostende (120.000), Roeselare (100.000), Ieper (100.000) en Mechelen (87.000). De provincie Antwerpen telt het hoogst aantal deelnemende gemeentes (35), maar West-Vlaanderen gaat voor het meest aantal geplande bomen (408.750).

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “Om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen zullen we de hulp van de lokale besturen zeker kunnen gebruiken. Het is duidelijk dat de wil op het terrein aanwezig is. 269 lokale besturen ondertekenden de Europese burgemeestersconvenanten om hun CO2-uitstoot te verlagen en 86 daarvan streven zelfs naar een CO2-reductie van 40% tegen 2030. Het planten van bomen is daarbij cruciaal. Bijna de helft van de Vlaamse steden en gemeenten hebben het bomencharter al ondertekend, maar ik ben ervan overtuigd dat dit aantal nog zal oplopen. Samen met de lokale besturen, burgers en bedrijven, gaan we voor één extra boom per Vlaming. We zijn goed op weg!”

Ook Vlaams minister van Energie en Klimaat Zuhal Demir reageert verheugd op het initiatief van Jo Maes en het enthousiasme van de lokale besturen: “Plannen is één zaak, planten is nog belangrijker. Om onze ambitie van 4.000 hectare extra bos tegen 2024 te realiseren rekenen we ook op de lokale besturen om hun gemeente of stad te vergroenen. Elke boom telt. Vanaf oktober gaat het plantseizoen opnieuw van start en schieten we in gans Vlaanderen opnieuw in actie. Mijn laarzen staan al klaar. Zeker tijdens de coronacrisis hebben nog meer Vlamingen het belang van natuur dichtbij de mensen ontdekt. Het spreekt voor zich dat we daar samen werk van maken.”

De twee Vlaamse ministers en Jo Maes roepen de andere steden en gemeenten op om het Bomencharter ook te ondertekenen. “Extra bomen zorgen niet alleen voor een schonere lucht en een beter klimaat. Ze zorgen ook voor een aangenamere woon- en leefomgeving. Een kleine inspanning met een groot effect”, klinkt het. Lokale besturen die interesse hebben, kunnen het Bomencharter nog tot eind 2020 ondertekenen via www.bomencharter.be.