Meer mensen met een beperking op de werkvloer van Stad Oostende

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen stad Oostende en vzw Ithaka kunnen mensen met een beperking vanaf nu starten als begeleid werker bij de stadsdiensten . Zo komt vanaf 6 februari Dylan Verwichte terecht bij de Groendienst. Hij zal stapsgewijs ingeschakeld worden in zijn nieuwe werkplek. Dit gebeurt onder begeleiding van een jobcoach van de vzw Ithaka, die mensen met een beperking begeleidt in de zoektocht naar een zinvolle dagbesteding.

Het was de droom van Dylan om te werken in de natuur en veel buiten te zijn. Vanaf 6 februari mag hij daarom elke donderdagmiddag meewerken bij de groendienst van de stad. Het gaat om taken waarvoor een jobcoach hem zal begeleiden tot hij over de nodige vaardigheden beschikt om het werk vrij zelfstandig uit te voeren.

Inclusief beleid

“We verwelkomen Dylan met open armen”, vertelt schepen van Toegankelijkheid en Beleid voor mensen met een beperking Hina Bhatti (Open Vld). “In het bestuursakkoord engageren we ons om iedereen maximaal aan de samenleving te laten deelnemen. We realiseren hiermee punt 196: we laten niemand achter en gaan voluit voor een inclusieve stad. Dat is ook wat vzw Ithaka doet: ze coacht mensen met een beperking door zinvolle dagtaken aan te bieden.”

Begeleid werken via Ithaka

“Het begeleid werken gebeurt steeds op vrijwillige basis”, legt Liesbeth Billiet uit. Liesbeth is coördinator van vzw Ithaka. Samen met jobcoach Nimfa polste ze naar de interesses van Dylan en zo kwamen ze bij de groendienst van de stad Oostende terecht.

Op de werkvloer moet men rekening houden met de capaciteiten maar ook met de fouten die een begeleid werker kan maken. Stress wordt zoveel mogelijk vermeden. De activiteit is onbezoldigd maar kan eventueel leiden naar betaald werk.

Voordelen voor iedereen

“Deze samenwerkingsovereenkomst tussen stad Oostende en vzw Ithaka heeft enkel maar voordelen: zowel de begeleid werker als de werkgever krijgen kansen om ervaringen op te doen en een waardevolle bijdrage te leveren. Dylan toont ons dat iedereen telt en dat iedereen als een volwaardig lid wordt opgenomen in de groep. We zijn blij met zijn komst en hopen dat door deze samenwerking vanaf nu meer mensen met een beperking de stap durven zetten naar de echte werkvloer”, besluit schepen Hina Bhatti.

Laat een reactie achter