Fietstaxi rijdt minder mobiele mensen weer naar Oostendse strand of centrum

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Vanaf 1 juni is de fietstaxi terug en kunnen minder mobiele mensen of personen met een beperking opnieuw gebruikmaken van deze speciale taxi die hen naar het strand of stadscentrum brengt. Het stationsplein is de uitvalsbasis voor de fietstaxi. Reserveren kan telefonisch of via mail.

Stad Oostende zet de fietstaxi opnieuw gratis in voor mensen met een verminderde mobiliteit. In juni en september kan je deze taxidienst reserveren tijdens het weekend. Tijdens de zomermaanden juli en augustus rijdt de fietstaxi elke dag van 10.00 tot 18.00 uur. Het volstaat hiervoor om tijdens de week te bellen en het gewenste moment, de locatie waar je wil opgepikt worden en de bestemming (strand of centrum) door te geven. De fietstaxi pikt je dan op om je naar je bestemming te brengen. Tussen de ritten door vat de fietstaxi post op het Stationsplein (officieel het Oostende-Doverplein) aan de rotonde van Fietspunt. Ook minder mobiele mensen die met de trein aankomen kunnen er een beroep op doen om tot aan de standplaats van de taxi’s gebracht te worden. Daarvoor is geen reservatie nodig.

Veiligheid en sociaal contact

De chauffeur van de fietstaxi is makkelijk herkenbaar aan het fluohesje en het venstermasker, een aangepast mondmasker dat liplezen mogelijk maakt. Tussen de ritten door wordt de cabine telkens gereinigd voor de volgende passagier, zodat alles coronaproof verloopt. De elektrisch aangedreven motor van de fietstaxi laat een werkgebied toe van het centrum tot aan Petit Paris en tot aan het strand van Mariakerke. De fietstaxi rijdt op de rijweg (niet op het fietspad), maar mag niet op gewestwegen of tegen het eenrichtingsverkeer in rijden (zoals fietsen vaak wel mogen). Onder de mensen komen is zo belangrijk voor het mentale welzijn. Een ritje van en naar het strand of het stadscentrum in combinatie met een deugddoend babbeltje met de chauffeur haalt mensen even uit de dagelijkse routine. We hopen dat ook deze zomer heel wat mensen plezier beleven aan de fietstaxi.

Hoe werkt het?

Reserveren kan elke werkdag tijdens de kantooruren op het nummer 0479 61 03 10  (van maandag tot vrijdagmiddag reserveren) of via toegankelijkheid@oostende.be De fietstaxi is er voor korte ritten. Gebruikers worden thuis opgepikt (in de buurt van het centrum) of op het stationsplein en naar het strand of het centrum gebracht.

Meer info vind je hier.