Bij de start van deze legislatuur werd voor het eerst een armoedebeleidsplan uitgewerkt. De aanpak van armoede is prioritair en werd opgebouwd in zeer nauw overleg met het middenveld. Er zijn heel wat diensten actief in de aanpak van armoede.Zonder coördinatie gaat echter veel energie en slagkracht verloren.
Heel belangrijk in moeilijke situaties is dat mensen in nood niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Het ‘Geïntegreerd Breed Onthaal’ is hier een sleutel om onderbescherming tegen te gaan. Dit moet ervoor zorgen dat sociale hulp- en dienstverlening toegankelijker wordt. Het lokaal bestuur, het CAW en de ziekenfondsen werken hier samen.
De dienst Rechtenverkenning zorgt ervoor dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. Gedaan met uitzoeken welke hulp je kan krijgen, er wordt voor jou gekeken welke rechten je hebt en waar je gebruik kan van maken.
Omdat sommige acties sneller werden aangepakt dan voorzien kon het plan worden uitgebreid. Er werden nieuwe acties toegevoegd. Zo staat energiearmoede hoog op de agenda en is er een telling van dak- en thuisloosheid.
“Ken je iemand in je buurt die het moeilijk heeft? Aarzel dan niet en wijs hen de weg naar de dienst Rechtenverkenning in Campus Edith Cavell”, aldus gemeenteraadslid Danick Minne.
dienst Rechtenverkenning
Gebouw Campus Edith Cavell
Edith Cavellstraat 15 , 8400 Oostende