Al bijna 700 weesfietsen opgehaald in 2022

Geplaatst op Posted in Politie, Stad Oostende, Veiligheid
Stad Oostende en de Lokale Politie zetten in op de strijd tegen fietsdiefstallen. Om fietsdiefstal te voorkomen of op te sporen werden verschillende acties uitgewerkt zoals het markeren van fietsen, het scannen en zo nodig ophalen van weesfietsen… In 2022 werden al bijna 700 weesfietsen opgehaald.

Een weesfiets is een fiets die op het openbaar domein staat en reeds langere tijd niet in gebruik is en geen eigenaar meer lijkt te hebben. Het hele jaar door halen Gemeenschapswachten weesfietsen op. Daarnaast houden ze om de 3 à 4 maanden een opruimactie aan het station. Dit gebeurt in opdracht van de NMBS en in samenwerking met Fietspunt. Ze plaatsen een label op de fiets en volgen dit gedurende drie weken op. Als niemand de fiets in die periode gebruikt, wordt hij meegenomen. De Gemeenschapswachten scannen gemarkeerde fietsen met een fietsscanner, zo kunnen ze zien of de fiets als gestolen geseind staat.

In 2022 vonden de Gemeenschapswachten in totaal 689 weesfietsen terug. De fietsen worden gedurende drie maanden bewaard. In die periode probeert men de rechtmatige eigenaar terug te vinden. Van de opgehaalde weesfietsen konden we in 2022 tot nu toe slechts 63 fietsen (9%) aan de eigenaar terugbezorgen. Minder dan de helft van die fietsen was gemarkeerd. We doen daarom een warme oproep: laat je fiets markeren. Dat kan heel snel en eenvoudig via onze Gemeenschapswachten, het Fietspunt, je eigen fietshandelaar, of gewoon via een digitale aanvraag. Als fietsen gemarkeerd zijn, kunnen we veel meer mensen gelukkig maken met hun teruggevonden fiets.

Markeer jouw fiets!

Indien een teruggevonden fiets gemarkeerd is, krijgt de eigenaar onmiddellijk een brief met de melding dat de fiets werd gevonden. Helaas waren slechts 63 van de bijna 700 opgehaalde weesfietsen gemarkeerd, dat is minder dan tien procent. Maar ook met andere fietsen wordt iets gedaan. De niet gemarkeerde fietsen worden op de bovenlokale databank www.bikebank.be en op de eigen Facebookpagina ‘Fiets gevonden Oostende’ geplaatst. Op die manier hoopt de stad de fietsen tóch nog bij de eigenaar te krijgen.”

Het markeren van je fiets kan op afspraak bij de Gemeenschapswachten in het Stadhuis. Een afspraak maken kan via 059 25 86 36 of gemeenschapswachten@oostende.beDaarnaast kan je ook terecht bij jouw lokale fietshandelaars of het Fietspunt. Zij kregen van de Stad een labeltoestel en kunnen dus ook jouw fiets kosteloos labelen. Tot slot is het ook mogelijk om een fraudebestendig label digitaal aan te vragen via www.oostende.be/fietsmarkering. Het label wordt dan toegestuurd via de post en kan je zelf op je fiets plakken.

Doe steeds aangifte van diefstal

Werd jouw fiets gestolen? Doe zeker aangifte van de diefstal. Dit kan op afspraak bij de lokale politie Oostende of op www.policeonweb.be.

Het aantal gestolen elektrische fietsen stijgt, maar dat is niet verrassend. Dit type fietsen geraakt steeds meer ingeburgerd. Ze zijn ook duurder en daarom, helaas, een aantrekkelijk doelwit voor dieven. “Investeer daarom in een stevig slot om diefstal te voorkomen. Zo’n slot is misschien iets duurder, maar biedt meer bescherming” luidt het advies.

Werd jouw gemarkeerde fiets gestolen en meldde je de diefstal bij de lokale politie? In dat geval kan je bij de Gemeenschapswachten gratis een fiets lenen voor een periode van 6 weken.

Cijfers fietsdiefstallen

Tot slot enkele cijfers telkens voor de maanden januari t.e.m. september:

  • 2019 (om een niet-Covid jaar te includeren): 410 feiten (4 feiten buiten de zone) – in 28 gevallen ging het om elektrische fietsen
  • 2020: 368 feiten (2 feiten buiten de zone) – in 59 gevallen ging het om elektrische fietsen
  • 2021: 290 feiten (2 feiten buiten de zone) – in 78 gevallen ging het om elektrische fietsen
  • 2022: 402 feiten (6 feiten buiten de zone) – in 108 gevallen ging het om elektrische fietsen

Voor meer vragen rond preventie van fietsdiefstal kan je steeds terecht op www.oostende.be/veiligheid of bij de diefstalpreventieadviseur van Stad Oostende ​ via T: 059 25 86 11 of E: celine.david@oostende.be.

Merk je een weesfiets op? Een melding maken kan via O-Punt op de website van de Stad Oostende.