Week van de Vrijwilliger

Geplaatst op Posted in Bestuur Open Vld Oostende

Eind februari … Week van de Vrijwilliger (27 februari – 7 maart 2021) komt eraan en we lanceren een oproep in ons bestuur: wie kent iemand die zich onbaatzuchtig inzet om het leven van anderen of onze maatschappij wat meer kleur te geven? Nooit gedacht dat de respons zo groot zou zijn. Dus vooraleer we slechts enkele van die Oostendenaars in de kijker zetten, zeggen we nu al tegen al die vrijwilligers: DIKKE MERCI!

Maandagvoormiddag 11u, ik heb een afspraak met Tiny, een van de drijvende krachten achter Col.Sol. Wat meteen opvalt, de gigantische rij mensen die staan aan te schuiven met trolleys en zakken en een voor een de loods in de Blauwkasteelstraat worden binnengelaten om hun voedsel uit te kiezen. Een 25-tal vrijwilligers is hier op maandag en donderdag druk in de weer om soms wel tot 100 gezinnen per openingsdag te helpen.

Tiny, zelf al bijna 10 jaar actief als vrijwilligster, regelt hier de administratie en ontvangt de mensen hun identiteitsbewijs en vult de afspraakkaartjes in. Ze leidt mij in alle drukte even rond en stelt de gemotiveerde werkkrachten voor. Ik merk toch meteen de vele glimlachen achter de mondmaskers van zowel de helpers als de bezoekers van deze noodvoedselmarkt. Zij komen er meestal terecht na doorverwijzing door OCMW, straathoekwerkers, mutualiteit enz. Er is zeker wel een drempel, mensen weten niet altijd van het bestaan van dit initiatief af of hadden nooit gedacht hier ooit te moeten langskomen. “Toch krijgt iedereen die zich hier voor het eerst aanmeldt, altijd eten mee alvorens we hen verder helpen”, vult Tiny nog aan. Deze voedselbedeling wordt uitsluitend in stand gehouden door giften van winkels en de voedselbank, het pand wordt ter beschikking gesteld door de Stad Oostende en de vele helpende handen zijn allemaal vrijwillig aan de slag.

Ik moest zeker Frans nog zien, maar hij was alweer op de baan, dus we zouden nadien een foto ontvangen via Tiny. Frans is ingenieur-leraar op rust en baat nu nog zelfstandig Fietsverhuur Sandra uit. Maar hier in Col.Sol neemt hij een zware klus op zich, ook letterlijk, want de voedselpakketten wegen veel en er is niet altijd parkeerplaats dichtbij. Toch brengt hij zo tientallen dozen aan huis bij zieke mensen of ouderen, die zich niet meer zelfstandig naar de voedselbedeling kunnen verplaatsen.

Dankjewel Tiny, Frans en alle collega’s van Col.Sol vzw

Meer info: oostende.be/noodvoedselhulphttps://www.facebook.com/Colsol-Voedselbedeling-Collectieve-Solidariteit-tegen-Armoede-VZW-InTacte-612746082102167


Volgende stop, het Zorghuis in de Pater Pirelaan 5. Bjorn (38) uit Oostende opent de deur, neemt mijn temperatuur en noteert die met mijn naam in het gastenboek. Ik had er afgesproken met Hanne Stael (33), die intussen 2 jaar coördinator is van dit huis, zij geeft wat extra duiding over het ontstaan en de werking van dit “bijna-als-thuis”-huis. Hier worden mensen opgevangen voor, tijdens en/of na een kankerbehandeling, vaak tijdens de moeilijkste dagen van hun oncologische traject. Hoewel ze elk hun eigen kamer en privé sanitair hebben, ligt de nadruk hier op het gezellig samen eten en sociaal contact in de woonruimte. Het Zorghuis is meer dan 10 jaar geleden opgericht om vooral alleenstaanden te helpen met extra ondersteuning, maar kan evenwel ook dienen om de mantelzorger of partner te ontlasten voor een korte periode.

Bjorn, naast vrijwilliger ook een fervent KVO-fan, kwam hier terecht vanuit de eigen ervaring met kanker in zijn gezin. De grootste voldoening voor hem bestaat erin anderen te helpen vanuit zijn eigen achtergrond, het werkt voor Bjorn als het ware therapeutisch. Hij doet dit sinds vorig jaar samen met in totaal zowat 40 vrijwilligers en dat 7 dagen per week het klokje rond in shifts. Hun taak bestaat erin vooral aanwezig te zijn, te luisteren naar de gasten en te zorgen voor een aangenaam verblijf. Ook huishoudelijke taakjes horen hier bij: maaltijden bereiden, de was en de plas, … alles wat de mensen hier het verdiende comfort bezorgt.

Een verblijf in het Zorghuis gebeurt steeds op doorverwijzing van de huisarts, (thuis)verpleegkundige, de sociale dienst van het ziekenhuis, … De financiële drempel voor de gast wordt bewust heel laag gehouden, daarom is dit initiatief aangewezen op giften van particulieren, bedrijven, instellingen, Kom op Tegen Kanker en natuurlijk de tomeloze inzet van al die vrijwilligers.

Dankjewel Bjorn, Hanne en al jullie collega’s van Het Zorghuis vzw!

Meer info: zorghuisoostende.be


In de namiddag wandelen mijn vriendin en ik in het Maria Hendrikapark en brengen we een bezoek aan het Blauwe Kruis van de Kust. Altijd een beetje gevaarlijk als fervent dierenliefhebber, we zouden hier té snel verliefd worden op een pluizige vriend uit het asiel en die een nieuwe thuis willen geven, maar nu … focus on the job: ik ben hier om Monique te interviewen. Het is van in mijn schooltijd geleden dat ik hier een bezoekje bracht, dus ik werd al wat nostalgisch. Wist je dat er hier naast vooral honden, ook knaagdieren zoals cavia’s, konijnen … worden opgevangen? En dat er achter de kennels een heus ‘poezenpaleis’ ligt?

Monique, lerares op rust, zal er ons rondleiden en het woord paleis is niet gelogen. Wat een mooie kattenrennen, voorzien van heel wat speeltuigen en kraaknet! Er kunnen hier tot 30 poezen en kittens worden opgevangen, er is een ziekenboeg waar katten apart kunnen herstellen en bij aankomst in het asiel gaan ze eerst in quarantaine tot ze onderzocht zijn en wachten tot de eigenaars eventueel weer opduiken. Monique wou haar vrije tijd nuttig besteden toen ze op pensioen ging, we zijn intussen meer dan 20 jaar(!) verder en ze komt hier nog steeds minstens 2x per week enkele uren de dieren verzorgen. Knuffelen, spelen, maar net zo goed hun eetbakjes, mandjes en dekens wassen, medicijnen toedienen … Ik heb geen idee wat ze hier zonder haar zouden doen en ik heb het gevoel dat de poezen er net zo over denken.

Tijdens de rondleiding van deze vrijwilligster die met passie en liefde over haar werk praat, komen de katten zich van overal tegen haar benen vlijen en om aandacht vragen. Monique steunt hier ook 2 honden en 2 katten financieel in het Blauwe Kruis en ze is daarnaast ook meter van een nachtaapje en stokstaartje uit de Zoo van Antwerpen. Wij kunnen alleen maar hopen dat er nog veel vrijwilligers zoals haar, zich hier komen aanmelden. Steunen kan trouwens op vele manieren: lid worden, meter- of peterschap opnemen, een gift doen, knuffelcontact of opvanggezin worden, een collectebus plaatsen.
Wij zetten onze wandeling verder en laten de katjes weer genieten van alle aandacht.

Bedankt Monique en al je collega-dierenvrienden van het Blauwe Kruis!

Kom er alles over te weten op https://www.hetblauwekruiskust.be/


Een ding is zeker, als je een vrijwilliger aan het woord laat over hun passie, dan ben je al gauw enkele uren vertrokken. Ik plan dus de volgende dag een bezoek in aan mijn laatste gaste, Martine.

Wat een warme ontvangst, wat een warme ’madame’. Na enkele minuten voelde ik me hier direct op mijn gemak, we deelden onze persoonlijke ervaringen met die vreselijke ziekte in onze dichte omgeving en ik kon me meteen nóg beter voorstellen hoeveel deugd patiënten hebben van hun wekelijkse babbel. Intussen 21 jaar al zet Martine zich in voor de begeleiding van palliatieve patiënten. Aanvankelijk vanuit haar professionele achtergrond als schoonheidsspecialiste en kleurenconsultent voor Kom op Tegen Kanker, maar intussen vooral als vrijwilliger in de thuiszorg in Noord-West-Vlaanderen en vanuit palliatief dagcentrum Heidehuis. In het gezondheidscentrum de Koninklijke Villa te Oostende organiseerde Martine met haar collega’s heuse verwennamiddagen voor chronisch zieken, en dit volledig kosteloos.

“Er hangt helaas nog te vaak een taboe over ‘de palliatieve’, die mensen liggen nog niet op sterven hé“, legt Martine uit. “Vaak volg ik patiënten jaren aan een stuk. Ik bied hen een luisterend oor en ga in gesprek, soms in combinatie met een deugddoende massage, als ze dat willen. Ik bezoek meestal slechts één, soms eens twee personen tegelijk, maar wel intensief, tot wel 3 à 4u per week en meestal tot op hun levenseinde.

De grootste voldoening haal ik uit de appreciatie van de patiënten, hoe ik hun leven en dat van hun omgeving -het gezin of de mantelzorger(s)- wat aangenamer kan maken. Helaas moet er ook vaak afscheid worden genomen, dat is niet altijd makkelijk, zeker bij jongere mensen. Anderen hebben vaak al een heel mooie leeftijd bereikt, toch moet je het verdriet altijd een plaatsje kunnen geven en dit vooral niet meebrengen naar huis.”

Palliatieve zorg is een benadering die de levenskwaliteit verbetert van de patiënt (en diens omgeving) voor wie genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting beperkt is.
De ondersteuning van de thuiszorgequipe is gratis. Dit kan alleen dankzij de zeer gewaardeerde inzet van een grote groep vrijwilligers. Een voor een warme, menselijke medewerkers met een grote luisterbereidheid. Deze werking zou niet mogelijk zijn zonder de steun van Kom op Tegen Kanker en vele particuliere en professionele giften. De palliatieve thuiszorg heeft een samenwerkingsverband met het netwerk palliatieve zorg uit de regio. Voor onze regio vind je meer info op: http://www.palliatieve.behttp://www.heidehuis.be

Bedankt Martine!

Alle vrijwilligers werden volledig coronaproof geïnterviewd en verwend met een mooi verzorgingspakket van Parfumerie Petit Paris uit Oostende, waarvoor eveneens ‘dankjewel’ aan ons bestuurslid Patricia Ryckeman!

Wil je zelf aan de slag als vrijwilliger of meer te weten komen over vrijwilligerswerk in Vlaanderen: www.vlaanderenvrijwilligt.be

Wie meer info wilt over een van de bezochte organisaties, kan ons steeds contacteren via info@openvldoostende.be, dan brengen wij jullie in contact.

tekst & foto’s: Niek Calcoen