Rolstoelhelling voor iconische Alice Frey trouwzaal

Geplaatst op Posted in Stad Oostende

Menig Oostends koppel kent de Alice Freyzaal als de trouwzaal in het Stadhuis. Vooraan in de zaal bevindt zich een podium met twee treden. Onmogelijk voor rolstoelgebruikers om deze zonder hulp te betreden. Met de constructie van een houten helling maakt Stad Oostende het erepodium toegankelijk voor iedereen.

Kleine ingreep met grote betekenis
Het initiatief komt van schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti (Open VLD). Als schepen is ze ook bevoegd voor Burgerzaken en verbindt zo bijna dagelijks mensen in de echt. Tot voor kort konden mensen in een rolstoel enkel met de nodige hulp het huwelijkspodium betreden.

“Hier moest een einde aan komen”, legt de schepen uit, “deze aanpassing stond hoog op mijn prioriteitenlijst. De plaatsing van een rolstoelhelling is een kleine ingreep en maakt onze trouwzaal zoveel sympathieker voor mensen die om welke reden dan ook minder mobiel zijn.

We gaan voluit voor een toegankelijke stad waar iedereen zich op een zelfstandige en gelijkwaardige manier kan voortbewegen. Als stadsbestuur vervullen we een voorbeeldfunctie.”

Gewijzigde normen
Het Oostendse stadhuis dateert uit de jaren vijftig. Het modernistische gebouw stond toen bekend als strak en functioneel. Het beantwoordde aan de eisen van de gemiddelde mens.

Ondertussen is er heel wat veranderd. Nieuwe gebouwen moeten nu voldoen aan de eisen van zoveel mogelijk mensen. Ongeacht de fysieke of mentale mogelijkheden moeten gebouwen, evenementen, activiteiten,… toegankelijk zijn voor iedereen. Hedendaagse architectuur staat voor een mensgericht design.

Oude gebouwen worden daarom stapsgewijs aangepast aan de huidige normen. Vaak zijn deze ingrepen duurder dan wanneer men de toegankelijkheidseisen van begin af aan meeneemt in het ontwerp.

Het echte werk
Een rolstoelhelling komt er niet zomaar. De makers moeten rekening houden met een hellingsgraad die bepaald wordt in de Vlaamse Verordening voor Toegankelijkheid. Afhankelijk van de hoogte, wordt de lengte van de brug bepaald. Het podium in de trouwzaal heeft een hoogte van om en bij de 30 centimeter. De opgegeven minimale lengte van de hellingsbaan was dan ook 4,9 meter.”

“De logistieke dienst van Stad Oostende leverde mooi werk”, vult de bevoegde schepen aan. “Vanaf nu hoeft niemand zich nog zorgen te maken. Het podium in de Alice Freyzaal is bereikbaar voor iedereen die minder mobiel is. Laat de trouwers maar komen!”, besluit schepen Hina Bhatti lachend.

Laat een reactie achter