Oostends proefproject wil handelszaken toegankelijker maken

Geplaatst op Posted in Economisch Huis, Stad Oostende, Toegankelijkheid

Oostende wil zich inzetten om de toegankelijkheid van gebouwen in de stad te vergroten. Lokale handelszaken met een drempel aan de ingang zijn moeilijk toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. Daarom wordt een proefproject gelanceerd waarin handelaars met steun van Stad Oostende een wegneembaar hellend rijvlak kunnen aankopen.

Voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of een kinderwagen is het niet gemakkelijk om een lokale handelszaak binnen te gaan als er een drempel is aan de ingang. Voor handelaars is het dan weer niet altijd mogelijk om structurele aanpassingen te doen aan het gebouw die de toegang gemakkelijker maken. ​

Bel op zithoogte aan de ingang
​Een ‘bellend vlak’ kan in die gevallen een oplossing zijn. Aan de deur van de handelszaak wordt op zithoogte een bel bevestigd met daarnaast een herkenbaar logo. Als iemand met beperkte mobiliteit op de bel drukt, plaats de uitbater van de handelszaak een wegneembaar hellend oprijvlak om de drempel te overbruggen. Na gebruik kan de handelaar het vlak gemakkelijk opbergen.

Via een proefproject wil Stad Oostende tien ‘bellende vlakken’ aanbieden aan lokale handelaars voor een prijs van 100 euro per vlak. Stad Oostende neemt de overige aankoopkosten op zich, binnen het budget van 6500 euro.

Samenwerking met Dito vzw
​Om het project uit te voeren wordt samengewerkt met Dito vzw, een vereniging voor mensen met een beperking. Dito vzw zal de aanvragen van handelaars behandelen, de drempel komen opmeten en de ‘bellende vlakken’ aankopen en leveren bij de handelszaak.

Schepen voor Toegankelijkheid, Hina Bhatti: “Met het proefproject ‘bellende vlakken’ willen we de drempel om onze lokale handelszaken binnen te gaan verkleinen voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of kinderwagen. De samenwerking met Dito vzw promoten we dan ook graag bij onze lokale handelaars, want als Stadsbestuur willen we niemand achterlaten in onze samenleving. Samen met onze lokale handelaars kunnen we onze stad nog klantvriendelijker en toegankelijker maken voor iedereen”.

“Voor de detailhandel en de buurtwinkels komt het er net als voor de horecazaken op aan zo gastvrij mogelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen. De klanten in optimale omstandigheden ontvangen houdt in dat met de behoeften van iedereen rekening wordt gehouden. Een voor iedereen toegankelijke handelszaak is een rendabele investering en een belangrijk signaal op het vlak van gastvrijheid”, vult schepen voor Ondernemen Charlotte Verkeyn aan.

Het Economisch Huis zal een campagne starten om de Oostendse handelaars te informeren en te sensibiliseren over dit project. Handelaars die interesse hebben om een van de vlakken aan te kopen kunnen een aanvraag doen bij Dito vzw via west-vlaanderen@ditovzw.be