Oostendenaars ondersteunen

Geplaatst op Posted in Flash

Het stadsbestuur staat klaar voor al onze inwoners. Van bij het begin van de lockdown werden maatregelen getroffen om kwetsbare inwoners te ondersteunen. Gaande van een luisterend oor tot boodschappen aan huis én gecoördineerde voedselbedelingen.

Die aanpak werkt zo goed dat het gratis nummer 0800 1 8400 zal blijven bestaan, net als de Sociale Noodlijn. Door de coronacrisis zagen heel wat huishoudens hun inkomen verminderen of wegvallen. Met als gevolg dat het voor velen moeilijk werd om hun huishuur te betalen. Daarom besliste schepen van Wonen Kurt Claeys om de woonbegeleiders versterking te geven.

Om mensen met een woonnood maximaal te ondersteunen hebben we het team woonbegeleiders versterkt.

Het is ook belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen als inwoners het financieel moeilijk krijgen. Maatschappelijk werkers trekken daarom meer de wijken in én de stad voorziet bijkomende steun voor wie het nodig heeft. Daarnaast worden de diensten van budgetbeheer versterkt en kunnen afbetalingsplannen opnieuw onderhandeld worden.

Ook heel wat verenigingen zagen een deel van hun inkomsten wegvallen. Ze kunnen bij de stad aankloppen voor extra ondersteuning. Oostende plaatst hen extra in de kijker tijdens de ‘Maand van de Vrije Tijd’. Cultuur-, jeugd- en sportorganisaties bieden gratis activiteiten en workshops aan die ook volledig coronaveilig zijn.

Ondertussen klopt een tweede besmettingsgolf aan de deur. Het wordt belangrijk dat het contactonderzoek goed opgevolgd wordt. We zetten hiervoor COVID-coaches in. Zij gaan bij de mensen thuis om de maatregelen uit te leggen én op zoek te gaan naar manieren om de quarantaine door te komen. Waar mogelijk biedt de stad ook extra ondersteuning.