Handelszaken in Oostende: aangepaste maatregelen

Geplaatst op Posted in Communicatie, Stad Oostende

Vanmiddag 18 maart om 12.00 uur werden bijkomende maatregelen van kracht in de strijd tegen het coronavirus. Ook voor handelszaken wordt een aantal zaken aangescherpt. Voor de handelaars in Oostende zetten we alles nog eens op een rijtje.

Handelszaken met minstens 50% verkoop van voedingsmiddelen mogen open blijven, anders moeten ze de deuren sluiten. Alcohol en tabak behoren niet tot voeding.Supermarkten en voedingswinkels blijven open tijdens de week en in het weekend. De toegang wordt gereguleerd met volgende beperkingen:
– de nodige maatregelen moeten genomen worden zodat een sociale afstand van 1,5 m gegarandeerd kan worden
– in supermarkten mag maximaal één klant per 10 m² aanwezig zijn voor max. 30 minuten
– kortingen en promoties zijn verboden
– voedingswinkels mogen open zijn van 7.00 tot 22.00 uur
– nachtwinkels mogen open blijven tot 22.00 uur.

De Oostendse Vistrap blijft open. Vaste viskramen (dus ook de kraampjes op de Visserskaai) worden als voedingswinkel beschouwd en mogen open blijven. Ook snoep, pralines en ijs behoren tot voeding, net zoals koffie en thee. Deze winkels mogen dus eveneens open blijven. Ook dierenvoedingswinkels blijven open tijdens de week en in het weekend.

Cafés blijven gesloten. Eigenaars moeten terrasmeubilair verplicht binnenzetten. Bij restaurants blijven enkel take-away en leveringen aan huis mogelijk. Frituren, afhaalchinezen, broodjeszaken en snackbars blijven open (weekdagen en weekend), voor zover niemand ter plaatse eet en rekening gehouden wordt met de nodige social distancing en de hygiënemaatregelen.

Logementen (hotels, vakantiehuizen, camping, B&B) mogen openen maar enkel en alleen voor de overnachting. Verhuur van go-carts, fietsen, vespa’s is verboden.

Bankkantoren blijven tijdens de week open op afspraak. Kappers (per kapsalon wordt één klant tegelijk toegelaten), krantenwinkels en (para)farmaceutische winkels blijven open. Ook in benzinestations kun je doorlopend terecht.

De wekelijkse markten (donderdag, zaterdag en zondag) zijn verboden. Vaste voedingskramen die op zichzelf staan, zoals kip-aan-het-spitkramen, kunnen wel.

Handelaars kunnen rekenen op diverse steunmaatregelen. Zo geldt er een ‘corona hinderpremie’ voor alle ondernemingen met een fysieke locatie (winkel, kantoor, …) in het Vlaams Gewest die rechtstreeks door de overheid verplicht worden om te sluiten. Meer info via VLAIO. Alle inningen van lokale belastingen worden een maand opgeschort.

Handelaars met bijkomende vragen kunnen terecht bij het Economisch Huis Oostende via  059 24 23 00 (of permanentie op 0490 56 08 54).