Nieuwbouwproject ILVO en VLIZ goedgekeurd

Posted on Posted in Ruimte

Oostende is de thuishaven van het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) en het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek). Beide instellingen genieten internationale uitstraling. Het College van Burgemeester en Schepenen keurde de omgevingsvergunning goed voor de bouw van de nieuwe Campus ‘InnovOcean’. De nieuwbouw in de Ankerstraat wordt het thuis van beide onderzoeksinstellingen.

Zowel het VLIZ met zijn internationale partners, als het ILVO kampten met een huisvestingsprobleem. Beiden werken complementair rond het onderzoek van het mariene milieu en sloegen de handen in elkaar voor de bouw van hun nieuwe kantoren met laboratoria en ateliers. Het gebouw, gefinancierd door de Vlaamse Overheid, heeft ook een belangrijke functie als congrescentrum, bibliotheek en archief.

Nieuwe landmark

Niet enkel de samenwerking is uniek, ook het gebouw is bijzonder. Noem het gerust een nieuwe landmark in Oostende. Het project gaat in dialoog met de omgeving. Markant is de uitsnijding van het overdekte dakterras op de bovenste verdieping van de kantoortoren. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad en de nieuwe ontwikkelingen op de Oosteroever.

“De gevel wordt voorzien van een blauwe glasmozaïek en zal de natuurelementen weerspiegelen. Zoals de architect het omschrijft zal het gebouw de poëzie van de wind, water, zon en wolken reflecteren”, omschrijft schepen Kurt Claeys.

Focus op duurzaamheid

Zowel het VLIZ als het ILVO hebben een nauwe band met natuur en klimaat. Het was vanzelfsprekend dat duurzaamheid een prioriteit was. Het gebouw is ‘Bijna Energie neutraal’ (BEN). Er is ook extra aandacht voor flexibiliteit, water(her)gebruik, integratie van daglicht en integrale toegankelijkheid.

“De aanwezigheid van beide internationaal gerenommeerde instellingen zet Oostende op de kaart van het marien onderzoek. Met deze nieuwbouw wordt hun aanwezigheid in onze stad verankerd”, besluit Kurt Claeys.